Autor Wątek: [Error] Życie w sa-mp [RP].  (Przeczytany 753 razy)

Offline r4p1t7

• Full Member
  • French Kiss or -
    • Forum Grand Theft Auto
[Error] Życie w sa-mp [RP].
« : Luty 08, 2010, 15:14:30 »
Czy to patologia czy ... może istny obłęd grając i nabijając poziom ? A może brak czegoś w życiu doczesnym. Na te i inne pytania pewnie cząstkowo znajdziecie w tym temacie odpowiedź jeśli ktoś będzie chciał dyskutować na ten temat. Wiem, że każdy kto korzysta z tego to gra po to aby się zrelaksować, nabić lepszy poziom lub znaleźć znajomych na chwilę lub dwie. SA-MP stworzony przez garstkę ludzi, którzy wiedzą ile to ich kosztowało dają nam w ręce czy to starszemu czy młodszemu ten mały programik, który wprowadza nas w kolejny stan uzależnienia bo nie wiem inaczej jak to nazwać, ale po części to jest prawdą. Bynajmniej w niektórych przypadkach. Tak samo jak alkohol, tytoń, narkotyk czy nawet uzależnienie od pracy wchodzi w grę tym samym dając nam do zrozumienia i zastanowienia się nad tym czy to jest szkodliwe dla nas samych.  Jeden gra bo mu sprawia to zwykłą przyjemność, a inny po to by być wymiataczem, że tak to nazwę.  Albo jeszcze inny aby zabić czas. Cokolwiek by nie było powodem wiele osób w to gra. Ja przynajmniej mogę dostrzec sporo zależności pomiędzy graczem, a administratorem, ale zanim bym coś napisał musiałbym to trochę przemyśleć. Pierwsze co mi przyszło na myśl to odniesienie się do zwykłego gracza. Nie mam pojęcia jak komuś kto nawet zaczyna grać chce się sprzedawać dropsy i chleb w spożywczaku za ladą jak to jest chyba na H-RP, a na pewno było na LS-RP lub nadal jest, ale wybaczcie chce się to właśnie takim osobom, którzy chcą coś udowodnić swojemu wirtualnemu pracodawcy. Jeśli nadal jest to pewnie to się zmieni jeśli zobaczy wartościowe komentarze. Powiedzcie mi ile razy nie było właściciela w takim biznesie jak na przykład przykładowy spożywczak ? Oj zapewne wiele razy, a ile kosztuje taki glupi pie******* spożywczak ? OJ grubą kasę jak jest powiedzmy na LS-RP. Wiecie co wam teraz powiem ? Może napiszę pewną historię pewnej osoby, która grała na tym serwie, ale nie będę podawać Nicka z powodów zachowania anonimowości,a po drugie bo to nic nie da. Dwa nasze niby najlepsze serwery RP o których chyba każdy szanujący się gracz tego trybu wie mają wiele nieścisłości jak choćby przykłąd który podałem wcześniej ze sklepem. Ale teraz opiszę życie na LS-RP pewnego gracza, który robił wiele a otrzymywał niewiele. Grając przeszło 1000 godzin na serwie, który pracował jak w realnym lajfie. Mógł sobie kupić wiele, ale nie miał takiej potrzeby. Mógł zrobić naprawdę wiele ale nie widział takiego powodu. Wiedział też, że może ktoś czyhać na niego wzrokiem Boga i widzieć co robi, ale zdawał sobie z tego sprawę. Widział też wiele, sprawdzał też sporo funkcjonalności różnych placówek i instytucji. Jak choćby Taxi Cab, USA Army, LSPD, Medic Center, Mechanozordów jak to nazywają graczy grających w pracy mechanika i wiele innych. Biorąc pod uwagę strażaków na LS-RP, którzy grają tylko po to aby sobie nabić poziom czy pograć jako przestępca nagle ze strażaka stają się przestępcami takimi, którzy pasują do klimatu gry Grand Theft Auto San Andreas. Główki takich osób są coraz mniejsze wraz z włądzą jaką posiadają na serwie. Coraz mniej muszą robić, a coraz więcej hajsu im przybywa przy czym mogą sprawiać sobie różne gratisy jak chociaż by za przykład miał by posłużyć świętej pamięci Michael Jackson. Ale w porównaniu do niego na pewno wielu mało robi, a więcej korzysta. Ale wracając do gry tego małego zwykłego gracza, który na koniec został potraktowany haniebnie odnośnie całej swojej gry na jednym z naszych serwerów Role Play to nawet fakt, że łagodniej się traktuje graczy i zwraca na najmniejsze aspekty nie daje wprost proporcjonalnych efektów. Biorąc tu pod uwagę liczebność serwera także źle to się sprawdza w praktyce jak się zresztą możecie przekonać grając na jednym z serwerów. Co więcej w takiej pracy jak Taxi Cab pracują mali agenci lub w pracy rozwoziciela pizzy czy w pracy rozwoziciela śmieci gdzie praca roznosiciela gazet zupełnie jest wyparta i zapomniana przez te mniej pożyteczne wprowadzone prace. Praca kierowcy autobusu jest kolejnym durnym pomysłem. Mógłbym tak wiele pisać pewnie jeszcze o innych ofertach pracy jakie na przykład zamieszczają gangi czy inne organizacje przestępcze, ale zwyczajnie mi się nie chce bo to nawet ta garstka tekstu pochłania mój cenny czas. Sporą granicą też się oddzielają newbie i pro czy też gracze grający dla kiczu, a gracze grający na poważnie. Wiecie pewnie co tu mam na myśli. Pewnie wielu też zna taką pracę jak rozwożenie produktów. Można się pokroić kiedy jedzie się taką furgonetką aby dostarczyć parę produktów nierobom z urzędów. Innym pomysłem zaczerpniętym od znajomych zza oceanu jest też taka opcja jak łączenie forum z grą. Powiem więcej, że pomysły pisane na forum LS-RP (np. /me Zostawił swój podpis" są dla mnie bynajmniej nie do przyjęcia i mało potrzebne wymyślone głupie pomysły, albo łączenie na forum spraw IC z OOC -zgroza i niech spłonie żywcem typ co takie coś wymyślił, bo ja tu wam powiem, że Forum = OOC, a Gra = IC. Wiele tych braków sie w jakiś sposób uzupełnia, ale powstają nowe i kolejne pokręcone wymysły ludzkie. Nie mam zamiaru przestać bo kolejną sprawą zerżniętą z zagranicznego forum jest sprawa pisania CV ? A dokładniej tych głupich aplikacji, które każdy prawie ma za nic czyli wypełnia je po to aby grać na serwie. Więc jaki z tego pożytek ? W dodatku osobom, które je sprawdzają coraz mniej się chce je czytać. Napiszę nawet jeszcze więcej, bo osoba, która tam grała napisała długą aplikację, a inna która napisała jakiś tam zwężony efekt końcowy ma równouprawnienia do gry jeśli została zaakceptowana do gry. W dodatku zgrozą jest fakt, gdy ktoś dostanie bana, a ma tam jakieś swoje sposoby i zakłada inne konto i pisze od początku nową aplikację tylko po to aby grać na tym swoim wymarzonym w snach serwie. Pogratulować również można takiej osobie zakrojonego myślenia na ten temat, ale zwykle jak ktoś gra drugi raz od początku lub kontynuje swoją postać to nie jest już taką samą osobą co przy pierwszej postaci lub przed odblokowaniem konta. Więc czemu to wszystko służy ? Odpowiedź jest z reguły prosta... aby podnieść poziom RP oraz aby zrobić to tak jak jest w realnym życiu bo to przecież RP. Innych wytłumaczeń na to nie ma. Nie wiem też po co są takie opcje jak choćby przy zamykaniu i otwieraniu drzwi auta ? Czy to ma świadczyć o fakcie, że wszystko musi być dopięte na ostatni guzik ? A w rzeczywistości przecież nie jest i są ważniejsze segmenty zmian niż takie błahostki bo przecież czy ktoś nie wie, że drzwi się otwierają ? Czy ktoś nie wie, że drzwi się zamykają ? Jedynie można dostrzec tą czynność lub zwracać uwagę na coś zupełnie innego albo brnąc dalej może coś nam zagłuszyć dźwięk zamykających lub otwierających się drzwi. Więc można śmiało stwierdzić, że to jest nie potrzebne i dopisane z nudów lub całkowitej bezmyślności. Teraz skupmy się na kolejnej sytuacji i sprawach prostych ściśle związanych z pracą medyka, lekarza.  Na LS-RP dając za przykład możemy zauważyć, że trzeba się stawić na ściśle określoną godzinę w sprawie pracy, dokładnie tak jak to jest w naszym rzeczywistym życiu co jest nie do przyjęcia, ale te osoby, które to będą czynić zyskają lepsze stanowiska w naszym wirtualnym życiu i będą mieli większe pieniądze, a potem jak już się dostaną na szczyt najwytrwalsze osoby będą mogli się nieco polenić lub potłumaczyć się kolegom z fachu dlaczego nie zrobili tego lub czegoś innego. To co można tu zauważyć to sposób w jaki gracze są zachęcani do gry w sa-mp. To jest nic innego jak praca czy to lekka czy nieraz cięższa. Tu mam na myśli szczególnie aktywnych użytkowników gry. Brnąc dalej w tym idiotycznym temacie użytkownicy zakładają sobie konta na forum i zaczynają powiększać zagadnienia dotyczące medycyny i wszystkiego z tym związanym. Ma to miejsce także w innych pod dzialach innych ugrupowań społeczności RP. Każdy pewnie też widział jak taki wirtualny lekarz przyuczony pracuje w swoim zawodzie. Tu też jest podział na tych mniej i więcej poświęcających się wirtualnej medycynie, a żeby powiększyć swój zasób wiedzy Guru z wyższych szczebli informują niższy rangą personel, aby poczytały i się douczyli kilka zagadnień na Google. Żeby wszystko wyglądało coraz bardziej RP to każdy już Student musi chodzić na wykłady aby pokazać się z jak najlepszej strony. TO jest po prostu śmieszne. Nie wiem czy sie śmiać czy płakać jeśli widzę kolesia, który uczestniczy w takich zajęciach na wirtualnej mapie gry, ale widać do czego doprowadza to urealnianie gry. No i jak już taki dokształcony lekarz na serwie się wyuczy i zostanie zatrudniony do pracy to zaczyna się jego bolesna nudna i żenująca praca jako lekarz, który leczy ludzi i używa zwykłej komendy /me. A teraz jak taki nowy przyjdzie na taki serwerek to będzie się tego uczył, a za nim kolejny i coraz więcej ludzi będzie pochłaniać te dyrdymały jak też się stało i się dzieje. W szczególności tu też mam na myśli osoby młodsze. Krew zalewa jak się to piszę, ale cóż taka prawda. Ćwiczenia Fire Department też pewnie ktoś widział. Pewnie też już się domyślacie co o tym myślę, otóż wnioskujcie sami bo jest na czym się oprzeć. Nie wiem komu sprawia to przyjemność, ale ... niektórzy widać są pisarzami i lubią sobie opisywać swoją postać dzięki czemu taki gracz jak Mike_XXX grając długo na serwerach typu Rp wyrobił sobie respekt w świetnym opowiadaniu swojej historii. Z mojego punktu widzenia bardziej liczy się gra niż zabawa w pisarza, ale przyznam, że samego nawet pochłonęło mnie to niemiłosiernie. Teraz wiem, że nie ma sensu siedzieć nad historią swojej postaci i jej rozwijać, ale widocznie co niektórzy będą mieli odmienne zdanie, ale jestem pewny, że większość towarzystwa na serwerach typu Role Play nie przepada zbytnio za pisaniem Biografii Postaci. Oczywiste jest, że w jakiś sposób można ocenić z kim mamy do czynienia na podstawie takiej biografii, ale komuś może się nie chcieć jej pisać, a zdecydowanie lepiej gra Role Play choć w wielu przypadkach jest odwrotnie z oczywistego powodu, gdyż mniej czasu poświęcają na grę. Teraz przejdę do bankomatów. Wiadome mi jest, że można je opróżniać, wypłacać, wpłacać pieniądze, sprawdzać stan konta i takie tam drobiazgi, ale uwierzcie mi widziałem to tylko kiedyś. Potem nie było już osób chcących się tym zajmować lub o tym zapominali, a robili zupełnie co innego jeśli chodzi o służbę w policji. Uwierzcie mi również na słowo, że to gracze wprowadzają nowe standardy, a ja także nim byłem i zostały niektóre właśnie wprowadzone, bo w Role Play jak już mówiłem jest sporo nieścisłości i można sporo powiedzieć na ten temat. Kolejną sprawą jest myślenie globalne, czyli takie które ma zapewnić wszystkim graczom jak najlepsze warunki do gry, ale szczerze mówiąc jest to niezwykle trudne i nigdzie nie ma pozytywnego efektu. Miasta w grze są trzy, a tylko jedno jest wykorzystane z tego względu, że jak niektórzy się wypowiadają na ten temat ludzie by się nie spotykali a przynajmniej z mniejszą częstotliwością oddaleni od siebie na tak wielkim obszarze jakim jest cała mapa. Mnie jednak ograniczenie zawsze dawało się we znaki i nie byłem w stanie tego zaakceptować jak to czyniło wielu z graczy. najpierw były granice, nawet sygnalizowano straży granicznej jej przekroczenie i ganiali się jak wilk i zając po pustej mapie jak dzikie zwierzyny. Potem to odeszło w niepamięć bo administracja sobie uświadomiła, że to jest nie realne czyli sprzeczne z zasadami Role Play. Wiadome jest, że najbardziej przyciągającą możliwością na serwerze Role Play było posiadanie własnego pojazdu. Czym także ja byłem zachwycony, ale był to jedyny innowacyjny skrypt, który mnie oczarował. Zresztą był często udoskonalany, a reszta była mniejszym piwem i mniej znaczącym. Jest to jedyny największy plus jaki dostrzegam na serwerze typu Role Play. Od początku byłem pewny, że to strzał w dziesiątkę i tego mogę zdecydowanie pogratulować twórcy udoskonalania tego skryptu. Dalej opisując napotkacie jedynie braki, wady, niedociągnięcia, bugi i tym podobne słabe strony tego trybu gry. Można śmiało stwierdzić, że zabawiam się w krytyka Role Play, ale taka jest rzeczywistość bo nie potrafię inaczej oceniać jeśli widzę tyle sprzeczności.

Definitywnie skończyłem z sa-mp z wielu względów. Ta decyzja raczej nie zostanie zmieniona chyba, że coś mnie oszołomi na tyle, że zmienię zdanie.

Jeśli coś mi przyjdzie na myśl to potem coś dopiszę.
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 09:32:11 wysłana przez r4p1t7 »
r4p1t7

Offline LopeZ

• Full Member
  • Redaktor GTAM, założyciel Wikiprojektu GTAM.
    • LopeZ SimpleSite
Odp: [Error] Życie w sa-mp.
« Odpowiedź #1 : Luty 08, 2010, 17:12:43 »
RolePlay jest idiotycznym trybem gry, na prawdę mam ochotę znaleźć i zabić osobę, która zmodyfikowała tryb RolePlayGame na RolePlay.

RolePlay jest absurdalny z jednego, głównego powodu - odgrywanie IC i OOC: wszelakie pierdoły do urealnienia gry do świata realnego typu krótkofalówki, radia, które i tak nie są do niego (RL) podobne.

Graczy RP przyciągają dwie rzeczy: statystyki i to co wyżej napisałem, czyli In Character (chodź to też jest bardzo nawiązane do statystyk). Chcą oni nabić jak najwięcej godzin, a poza tym wykreować jak najlepszą postać. Mi też wydaje się, że to po prostu jakiś błąd w świecie jest. Ludzie nie mogą osiągnąć czegoś w życiu, to osiągają to w jakimś wirtualnym świecie (w tym przypadku upatrzono sobie SA-MPa).

Moim zdaniem lepszym od RolePlaya jest tryb RolePlayGame. Jest to po prostu gra RolePlay, a nie jakiś przymus / nałóg. Na tego typu trybie można także zarządzać swoją postacią, samochodami, budynkami, biznesami, przedmiotami, ale nie ma takiego czegoś jak In Character. Tam się po prostu gra dla zabawy, a nie dla tworzenie jakiegoś Jana Kowalskiego.

Rozpisałbym się bardziej, ale na prawdę nie mam już do tego siły.

Offline Calvin

• Jr. Member
  • **
  • Nigga witta attitude - even if that guy is white.
« Odpowiedź #2 : Luty 09, 2010, 04:39:07 »
Tak...
RP stało się patologicznym zamiennikiem życia dla wielu osób. To tak na prawdę nie tylko kwestia statystyk, fajnie jest stać się kimś kim się nigdy nie będzie, a jednak chciałoby się być. ;)

Zawsze lubiłem grać zwykłego cwaniaczka próbującego wszystkiego co w życiu dzikie i dla innych dziwne. Jednakże pewnego czasu RP stało się inne, nie była to już ta beztroska jazda z miejsca do miejsca (praca truckera), nie była to już zabawa z agentami FBI w przebraniu, którzy gwizdali kiedy tuż obok sprzedawałeś broń...

Ta beztroska jazda przez wirtualny świat zmieniła się w bezsensowny wyścig szczurów o pieniądze i władzę w świecie, który nie istnieje. Siedzenie godzinami na serwerze przestało być przyjemne, praca przestała cieszyć a zaczęła irytować. Wszystko zmieniło się diametralnie...

Nic już nie było takie same, ludzie woleli pisać /reporty niż "po przyjacielsku" ostrzec przed non-rp na PW.
Pojawiło się "królestwo H-RP", niepodzielne i niezniszczalne... Za zwykłe przejechanie na czerwonym stosowano karę OOC, za wszystko co dawniej w RP kochałem można było co najwyżej oberwać.
W pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że to już nie ten ciepły, przyjacielski klimacik na przerobionym GFie, to potężna i zimna machineria, która wsysa młodość tym, którzy powinni się nią cieszyć zamiast zgrywać tych, którymi może kiedyś się staną w pustym wirtualnym świecie nieskończonych linijek kodu...

I oto moje wywody na temat RP, między innymi dla tego już nie gram IC. ;)
Nie są one dokładne, ponieważ jestem śpiący nie nie chcę pisać tego do 4 nad ranem. (a mógłbym) :D

A co do H-RP, to nic nie mam... To tylko przykład tego w co zamienia się niegdyś tak przyjazne RP.

Pozdrawiam.
Xfire - calvinpl

Offline r4p1t7

• Full Member
  • French Kiss or -
    • Forum Grand Theft Auto
« Odpowiedź #3 : Luty 09, 2010, 11:52:27 »
Nie są one dokładne, ponieważ jestem śpiący nie nie chcę pisać tego do 4 nad ranem. (a mógłbym)

i napisałeś ostro po 4 x_-
r4p1t7

Offline Calvin

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #4 : Luty 09, 2010, 18:25:14 »
@UP:

Mieszkam w NY, kiedy to pisalem bylo okolo 11 wieczorem. ;p
Xfire - calvinpl

Offline DiDok

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 : Luty 09, 2010, 19:50:21 »
RP w GTA stało się absolutną patologią, również mam ochotę zabić osobę która wymyśliła ten bezsens, o ile kiedyś (czasy GF/przed GF gdy rządził PEN1) to było coś fajnego, każdy grał na luzie, zasad było niewiele a gra świetna, to teraz mamy falę /me, donosów (każdą akcję trzeba przemyśleć 10 razy bo jeszcze trafi się jakieś dziecko które napisze raport), dzieci oceniające serwery pod względem loga, forum, panelu gracza, opisu a nie klimatu i gry na nim, miliardy skopiowanych serwerów, denne zasady etc etc.
Poza tym co to za RP jeżeli za przewinienie w IC dostajemy karę OOC, pojęcie metagamingu rozdęło się do nieskończoności i w zasadzie nawet pierdnąć nie można bo zaraz admin przyleci i uzna akcje za OOC (sic!) i mamy takie kfiatki jak np. maska, nosz kurka już widzę jak ktoś w realu używa maski żeby inni go nie rozpoznali... Mógłbym wymieniać tak w nieskończoność, ale szkoda mi czasu.
Jak RP to tylko takie serwery jak Crazybob's, PTS (albo moja Truckmania, też serwery RP ale nie wg definicji "ScEnY rP") SAP Server For Pilots etc, "serwery RP" to tylko
bezsensowny wyścig szczurów o pieniądze i władzę w świecie, który nie istniejej

Lepiej tego nie można nazwać...

Offline r4p1t7

• Full Member
  • French Kiss or -
    • Forum Grand Theft Auto
« Odpowiedź #6 : Luty 11, 2010, 19:33:17 »
I oto moje wywody na temat RP, między innymi dla tego już nie gram IC. ;)
Nie są one dokładne, ponieważ jestem śpiący nie nie chcę pisać tego do 4 nad ranem. (a mógłbym) :D

@UP:

Mieszkam w NY, kiedy to pisalem bylo okolo 11 wieczorem. ";p"

Ciekawe. Czyli jakieś 17 godzin. Nie dał byś rady.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 19:36:49 wysłana przez r4p1t7 »
r4p1t7

Offline Calvin

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #7 : Luty 12, 2010, 01:10:07 »
@Up:
Nie rozumiem...
Kiedy pisałem pierwszy post było około 11PM, a kiedy pisałem ten drugi (że mieszkam w NY) byłem w szkole na lunchu i pisałem z telefonu. ???

Zauważ, że różnica czasowa Polska-NY wynosi 6 godzin...
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 01:13:16 wysłana przez Calvin »
Xfire - calvinpl

Offline Wujek Multi

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 : Luty 13, 2010, 13:42:22 »
Powiem tak ja w Rp gram od około 3 lat i nic z tego nie mam jedyne co to satysfakcje z gry.

Offline r4p1t7

• Full Member
  • French Kiss or -
    • Forum Grand Theft Auto
« Odpowiedź #9 : Luty 17, 2010, 18:29:51 »
@Up:
Nie rozumiem...
Kiedy pisałem pierwszy post było około 11PM, a kiedy pisałem ten drugi (że mieszkam w NY) byłem w szkole na lunchu i pisałem z telefonu. ???

Zauważ, że różnica czasowa Polska-NY wynosi 6 godzin...

Ok może mieszkasz w NY, ale była mała niezgodność w twojej wypowiedzi ; Najlepiej to zostawić, a jak wiesz o co mi chodziło to plus dla ciebie ;
r4p1t7

Offline Lipton189

• Newbie
  • *
Odp: [Error] Życie w sa-mp [RP].
« Odpowiedź #10 : Maj 24, 2010, 14:54:14 »
Czytając wasze posty co drugi widziałem "RP stało się patologią" - skoro jedna osoba to napisała to po co kolejny raz to wałkujesz?

Jest tak a nie inaczej gdyż w SA-MP Role Play gra większość osób mająca niespełna 15-16 lat myśląca, że jeżeli ustatkuje się na serwerze RP gdzie odegra prawdziwe życie będzie mieć zapewnioną dobrą przyszłość jako Japoński mafioza w tak zwanym "rl" (skrót od real) . Nie i dzięki Ci Boże.
Jak widać inteligencja ludzka spada. Przez co? Przez właśnie tego typu gry. Aby temu zapobiec wystarczy nie dać się wciągnąć. Pomyślicie : "Kolejny co ma swój serwer i gada o "noł lajfach" ". To, że pomagam przy jednym z serwerów nie oznacza iż dałem się wciągnąć w rodzinę Role Play. Fakt, że można pograć ale to się gra dla zabawy nie dla statystyk czy innych tego typu dupereli dodawanych tylko po to abyście mieli się czym zająć na serwerze. Stworzyliśmy go po to, aby pokazać, że nie tylko liczą się statystki. To nie jest wyścig szczurów. Grasz bo chcesz. Jedni coś z tego osiągają inni pozostają na dobrej zabawie. I tak powinno być.
Ludzie idą w ślady swoich znajomych naśladując ich. Jeden się wciągnął i drugi zrobił to samo. Tak właśnie powstał ten łańcuch o którym jest ta dyskusja...
Dziękuje.

Offline Doug

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 : Czerwiec 17, 2010, 20:04:55 »
Szczerze nie widzę sensu takiej dyskusji, bo problem z uzależnieniem od gier MMO jest już dosyć częstym i przegadanym zjawiskiem, który zazwyczaj ma się tak, że osoba grająca w tego typu gry kończy z nimi przez nacisk nałożony ze strony rodziców / kogoś z zewnątrz, lub z nudów / swojego postanowienia. Grają, kiedyś przestaną - nie ma nad czym rozpaczać i nad czym się śmiać, bo to graczy sprawa, co robią ze swoim życiem, a zresztą przecież nie wszyscy, którzy grają w RP są dzieciakami z wyłupionymi oczami od światła monitora.

Offline r4p1t7

• Full Member
  • French Kiss or -
    • Forum Grand Theft Auto
« Odpowiedź #12 : Czerwiec 17, 2010, 22:04:17 »
Czytając wasze posty co drugi widziałem "RP stało się patologią" - skoro jedna osoba to napisała to po co kolejny raz to wałkujesz?

Jest tak a nie inaczej gdyż w SA-MP Role Play gra większość osób mająca niespełna 15-16 lat myśląca, że jeżeli ustatkuje się na serwerze RP gdzie odegra prawdziwe życie będzie mieć zapewnioną dobrą przyszłość jako Japoński mafioza w tak zwanym "rl" (skrót od real) . Nie i dzięki Ci Boże.
Jak widać inteligencja ludzka spada. Przez co? Przez właśnie tego typu gry. Aby temu zapobiec wystarczy nie dać się wciągnąć. Pomyślicie : "Kolejny co ma swój serwer i gada o "noł lajfach" ". To, że pomagam przy jednym z serwerów nie oznacza iż dałem się wciągnąć w rodzinę Role Play. Fakt, że można pograć ale to się gra dla zabawy nie dla statystyk czy innych tego typu dupereli dodawanych tylko po to abyście mieli się czym zająć na serwerze. Stworzyliśmy go po to, aby pokazać, że nie tylko liczą się statystki. To nie jest wyścig szczurów. Grasz bo chcesz. Jedni coś z tego osiągają inni pozostają na dobrej zabawie. I tak powinno być.
Ludzie idą w ślady swoich znajomych naśladując ich. Jeden się wciągnął i drugi zrobił to samo. Tak właśnie powstał ten łańcuch o którym jest ta dyskusja...
Dziękuje.

Jeden gra na poważnie, inny dla zabawy, a jeszcze inny z nudów i jeszcze inny po to aby psuć grę. Różni ludzie ;
r4p1t7

Offline MultiLG

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 : Czerwiec 26, 2010, 17:12:59 »
O mój BOŻE  :D

Koleś... RP to fajny tryb rozgrywki, lepszy od DM. Nie wiem dlaczego sądzisz że Ci co grają na Role Play to niedouczone dzieci które chcą zaistnieć w innym wirtualnym świecie żeby mieć lepiej w RL'u.

Ja znam osoby które grają w Role Play np.  Lineage a mają po 30 lat prace i dzieci. Po prostu jeden woli czytać gazete, drugi oglądać teleturnieje a trzeci bawić się w gangstera czy tam barbarzyńce i biegać po wirtualnym świecie. Dla mnie to fajny relaks, jesteś sobie barbarzyńcą masz swój klan, zamek, fortece i to na klimatycznym serwerze (tak zwom RP na MMO) to jest coś zajebistego. Masz sobie żołnierzy, siedzisz sobie na tronie, prowadzisz wojny, dyplomacja itd. Ale co będę pisał i tak mnie uznasz za fanatyka który nie widzi świata po za tym wirtualnym.

Więc jeżeli już chcesz pisać o uzależnieniu to pierw oceń sytuacje, wymień wszystkie za i przeciw. A nie wrzucasz wszystkich do jednego wora.

Tak jak już pisałem jeden lubi oglądać teleturnieje a drugi lubi prowadzić wirtualny biznes w grze.

Tu nie chodzi o to że ktoś jest fanatykiem/opętańcem/uzależnionym tylko tu chodzi o to że ktoś to robi bo mu to sprawia radość i przyjemność.

Choć patrząc na dzisiejsze serwery RP to ja podziękuje  :D

Offline SeTlers

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #14 : Sierpień 20, 2010, 16:30:20 »
Zacznę od przywitania, odwiedzam tą stronę i forum dość często, jakoś teraz mnie tchnęło żeby się zarejestrować i udzielić, no cóż. Witam wszystkich użytkowników ;)

Zacznijmy od tego, że wasze podejście nie jest dobre co do RolePlay. Uważam, że RolePlay to świetna rozgrywka pozwalająca na naprawdę dobry relaks i odprężenie się, jak ktoś @up napisał, są ludzie h-rp, są zwykli gracze, są osoby, które tylko przeszkadzają i tak dalej. Ja osobiście w RolePlay kręcę się jakiś dobry rok, wspaniała rozgrywka w wolnym czasie, trzeba do tego podejść tylko z dystansem. Ja osobiście wracam ze szkoły czy roboty albo i nawet z jakiegoś spaceru, wieczorkiem odpalam komputer, sprawdzam pocztę i biorę się za zabijanie czasu oraz w sumie wyżywanie się w jakiś tam sposób podczas grania. Sam jestem gubernatorem w jednym z bardziej liczących się serwerów RP na Polskiej arenie RolePlayingu. Ja dzięki RP nauczyłem się opanowania (nie napieprzam bezradnie w klawiaturę kiedy coś nie wychodzi oraz dzięki "internetowym mentorom" czasem wynieść coś można...), wielu rzeczy odnoszących się do spraw organizacyjnych w rzeczywistości jak i na innych serwerach RP. Moja wiedza jednym słowem się poszerzyła, osobiście nie wydaje pieniędzy na nic, gram czysto IC co daje największą przyjemność z rozgrywki, trzeba kreować postać od podstaw, kształcić się OOC (już możecie się gubić przy tym IC czy OOC) jak i IC, zdobywać pierwsze prace, dorabiać się pierwszych groszy i tylko patrzeć jak twoja postać się odpowiednio rozwija.

Co do sprawy nauki, naprawdę nie jest to trudne dla osoby posiadającej chęci oraz chwilę czasu. Podam przykład, strona RP-PL.NET, posiadamy tam szkołę Role Play For New Players, specjalnie wybrani nauczyciele sprawują nad tobą opiekę i starają się naprowadzić na dobrą drogę w dziedzinie RP. Póki nie ogarniesz tych pojęć i celu rozgrywki cały czas sprawują posadę twojego opiekuna, dzięki temu także i ty możesz po pewnym czasie zasmakować przyjemności z rozgrywki RP.

Jak to już wspomniałem, trzeba do tego tylko podejść odpowiednio, nie być tzw. "statsiarzem", który czeka tylko na pieniążki czy tam kolejne "h" w okienu statystyk. Ja tak właśnie robię, póki co gra mi się nie nudzi, możliwości są nieograniczone a i atmosfera wspaniała (ta OOC jak i IC). Jak mam tylko czas, który CHCĘ poświęcić grze angażuje go, robiąc czasem męczącą pracę, która z czasem się zwróci się przyjemnością czerpaną z gry, u Ciebie i u innych graczy.

PS: H-RP i MrucznikRP nie jest dobrym przykładem dobrego i zdrowego RolePlay`ingu!  ::)