Autor Wątek: Scena VC-MP MTA-VC  (Przeczytany 435 razy)

Offline Gorak

• Newbie
  • *
Scena VC-MP MTA-VC
« : Styczeń 02, 2010, 14:05:59 »
Mam pytanie do tych co jeszcze grają w MTA-VC albo vc-mp. Czy coś w ogóle się dzieje tam ? Jakieś klany dobre servery, ogólna atmosfera ? Pamiętam że 3-2 lata temu to na MTA-VC działo się sporo, było mało ludzi, ale za to za to atmosfera była niezła. No to teraz powiedzcie jak jest teraz ? Czy coś się dzieje ciekawego ? Czy HoT jeszcze istnieje, czy PCP nadal grają ? I czy jakiś zagraniczny klan jeszcze istnieje ?

Offline adamale

• AnaLMalE
  • Administrator
  • Newbie
    • http://adamale.soup.io
Odp: Scena VC-MP MTA-VC
« Odpowiedź #1 : Styczeń 02, 2010, 14:46:40 »
Co do VC-MP, to cały czas się niby coś dzieje, na pewno graczy jest mniej niż 2-3 lata temu, serwerów jest kilkadziesiąt, z tym że większość raczej świeci pustkami. Najlepiej przekonać się samemu.

MTA:VC z pewnością też już nie jest tak popularne jak kiedyś, między innymi przez to, że wbudowana wyszukiwarka serwerów już nie działa, no i team MTA skupił się na multiplayerze do San Andreas.

PCP gra w MTA:SA.

Offline Gorak

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 : Styczeń 02, 2010, 16:30:24 »
Eh szkoda że nie ma tego co kiedyś było :/. No cóż SA wyparło VC. Teraz czekać na to aby IV wyparła SA. Ale to chyba się nie stanie, choć wszystko jest możliwe.

Najlepiej przekonać się samemu.

Właśnie mam taki zamiar :).

Cytat: adamale

A idzie im to jakoś w ogóle ?

@Edit

A mam jeszcze jedno pytanie. Nadal działa coś takiego że nie wystrzelę jeszcze z Shotguna a widać wystrzał ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 17:52:58 wysłana przez Gorak »

Offline ßo®ek

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 : Styczeń 02, 2010, 20:58:58 »
W VC-MP gram jak bardzo mi się nudzi. Jest jeden serwer TDM, gdzie średnio online jest 30 osób. Polacy zazwyczaj wybierają jeden team. Fajnie czasem pograć w coś innego.
Pod nickami: ßo®ek, terrorcoreTM

Offline adamale

• AnaLMalE
  • Administrator
  • Newbie
    • http://adamale.soup.io
« Odpowiedź #4 : Styczeń 02, 2010, 21:36:51 »
Cytat: adamale

A idzie im to jakoś w ogóle ?

Idzie, idzie ;) Jak coś to http://pcpgang.net i #pcp @GTANet

Offline xHoTx

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 : Styczeń 22, 2010, 21:29:39 »
Ta idzie idzie klan =PCP= chyba od pol roku nie zagral zadnej klanowki.. idluja tylko ircu i czasami graja na publikach pod fejkami..

A co u HoT? patrz dzial klany...
W mta vc ostatki pojedyncze osoby aczkolwiek ostatnio zebralismy sie w sile 10 osob i uderzylismy na jeden server grajac mini cw:P Chcemy rowniez zorganizowac CW z klanami [FMJ] ULK: VCES w mta vc

xHeroes of Terrorx   ==> www.forum.hot-clan.pl

Offline Klimazz

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 : Lipiec 22, 2010, 17:32:44 »
Trochę tutaj nie odpowiadano, dlatego postanowiłem zdać relację z obecnej sytuacji na scenie VC-MP.

Zacznę od tego, że bardzo mało osób gra w VC-MP, porównując to choćby do SA-MP'a. Ale i tak można się cieszyć z gry. Serwerów jest mało, ale te oficjalne naprawdę zaspokajają każde potrzeby. Także wybierać nie ma za bardzo w czym, ale grać się da. ;)

W Polsce mamy chyba tylko kilka klanów - PM, DS i LT. Te klany różnią się od klanów choćby z SA-MP'a. Mowa o tym, że te klany żyją głównie treningami. Takie PM w ciągu czterech lat zagrało zaledwie kilka klanówek. Nie wiem czy to dobrze, czy źle. Dla mnie trochę źle, bo chciałbym coś zawsze zagrać. Ale treningi rekompensują cały niedosyt. Jest bardzo duża różnorodność, przeróżne tryby gry - naprawdę jest w czym wybierać. Mówię tu o klanie PM, bo w nim obecnie jestem.

O scenie tej naszej to by było na tyle. Teraz przejdźmy na ogół. Jest jeszcze kilka klanów, które grają CW. Do tych klanów należą choćby DU, TLN, LCK, CG. Jest ich trochę więcej, ale nie pamiętam wszystkich. One grają sobie, głównie w trybie A/D. Kto gra w SA-MP'a to wie o co chodzi. Dlatego sam niedawno z kolegami założyliśmy taką paczkę o nazwie "Night Riders" i gramy z tymi klanami sparingi.

No i co, to chyba tyle ode mnie.

Offline Stoku

• [LCK]/eM
  • Global Moderator
  • Newbie
  • [LCK]/eM
    • Liberty City Killers
« Odpowiedź #7 : Lipiec 23, 2010, 18:12:25 »
Trochę tutaj nie odpowiadano, dlatego postanowiłem zdać relację z obecnej sytuacji na scenie VC-MP.

Zacznę od tego, że bardzo mało osób gra w VC-MP, porównując to choćby do SA-MP'a. Ale i tak można się cieszyć z gry. Serwerów jest mało, ale te oficjalne naprawdę zaspokajają każde potrzeby. Także wybierać nie ma za bardzo w czym, ale grać się da. ;)

W Polsce mamy chyba tylko kilka klanów - PM, DS i LT. Te klany różnią się od klanów choćby z SA-MP'a. Mowa o tym, że te klany żyją głównie treningami. Takie PM w ciągu czterech lat zagrało zaledwie kilka klanówek. Nie wiem czy to dobrze, czy źle. Dla mnie trochę źle, bo chciałbym coś zawsze zagrać. Ale treningi rekompensują cały niedosyt. Jest bardzo duża różnorodność, przeróżne tryby gry - naprawdę jest w czym wybierać. Mówię tu o klanie PM, bo w nim obecnie jestem.

O scenie tej naszej to by było na tyle. Teraz przejdźmy na ogół. Jest jeszcze kilka klanów, które grają CW. Do tych klanów należą choćby DU, TLN, LCK, CG. Jest ich trochę więcej, ale nie pamiętam wszystkich. One grają sobie, głównie w trybie A/D. Kto gra w SA-MP'a to wie o co chodzi. Dlatego sam niedawno z kolegami założyliśmy taką paczkę o nazwie "Night Riders" i gramy z tymi klanami sparingi.

No i co, to chyba tyle ode mnie.

Miło, że jeszcze ktoś pamięta o [LCK] w VC-MP :).

Według mnie zarówno polskiej jak i światowej sceny VC-MP już nie ma. Starsi gracze odchodzą, a "nowych twarzy", które nie usuną VC-MP po pierwszym uruchomieniu jest bardzo mało. Ten multiplayer nie ma już przyszłości. 0.4, które miało być czymś nowym w rzeczywistości okazało się kolejnym 0.1 ze zmienionym numerkiem i nowymi, krytycznymi bugami. Już niestety nie ma i nie będzie tego klimatu, który był kiedyś (2005 i pewnie wcześniej).

Szkoda, że Night Riders nie powstało wcześniej (lub nikt mnie o tym nie poinformował), przed testami 0.4, kiedy jeszcze [LCK] chciało się w to grać, bo byśmy zagrali sobie sparka. Ale jak nie w VC-MP, to może w LU/VU, jeśli będziecie tam działać :)? Nasi gracze są zawsze chętni :).

"Rozgrywki" klanów w VC-MP w porównaniu do SA-MP i MTA:SA moim zdaniem są beznadziejne. W MTA:SA bardzo podoba mi się to, że wystarczy wejść na serwer/kanał IRC innego klanu, zapytać o spara i za parę minut oba składy są gotowe do gry (chyba że brakuje wiary). Dlatego też staram się prowadzić LCK w taki właśnie sposób i zamiast bezsensownych treningów prywatnych (no może i sensowne, ale z umiarem i jakimś celem: trening=uzyskiwanie nowych umiejętności, które wypadałoby później wykorzystać w walce z innym klanem) wolałbym zagrać tzw. tcw. Według mnie taka powinna być główna idea prowadzenia klanu, bo klan jest po to, aby walczyć z innymi, a bawić się można na publikach.

Coż by tu mówić o MTA:VC...niestety umarło śmiercią tragiczną. MTA ma w sobie to coś, co przyciąga (sentyment?).

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2010, 18:15:30 wysłana przez Stoku »

Offline Klimazz

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 : Lipiec 24, 2010, 10:17:32 »
Szkoda, że Night Riders nie powstało wcześniej (lub nikt mnie o tym nie poinformował), przed testami 0.4, kiedy jeszcze [LCK] chciało się w to grać, bo byśmy zagrali sobie sparka. Ale jak nie w VC-MP, to może w LU/VU, jeśli będziecie tam działać :)? Nasi gracze są zawsze chętni :).

Nie wiem jak to będzie. Oni w VC tylko chcą grać. A co do III to patrzyłem na kilka screenów. Jeśli dobrze pamiętam, to PM ma też właśnie dywizję w III. Nie wiem, popytam MaRiO. Może mnie wpuści na kilka treningów. Ogarnę i jeśli się spodoba, to będę grywał. Aczkolwiek chyba moi ludzie z Night Riders zostaną tylko i wyłącznie na VC-MP.

"Rozgrywki" klanów w VC-MP w porównaniu do SA-MP i MTA:SA moim zdaniem są beznadziejne. W MTA:SA bardzo podoba mi się to, że wystarczy wejść na serwer/kanał IRC innego klanu, zapytać o spara i za parę minut oba składy są gotowe do gry (chyba że brakuje wiary). Dlatego też staram się prowadzić LCK w taki właśnie sposób i zamiast bezsensownych treningów prywatnych (no może i sensowne, ale z umiarem i jakimś celem: trening=uzyskiwanie nowych umiejętności, które wypadałoby później wykorzystać w walce z innym klanem) wolałbym zagrać tzw. tcw. Według mnie taka powinna być główna idea prowadzenia klanu, bo klan jest po to, aby walczyć z innymi, a bawić się można na publikach.

Tutaj całkowicie się z Tobą zgadzam. Zwłaszcza, że już tyle gram w SA-MP'a i MTA, że do tego zdążyłem się przyzwyczaić. Wchodzi się na serwer klanu, VT, bądź po prostu pisze na GG o jakieś CW czy sparing. No i po chwili się wszyscy spotykają i grają. Lecz jak widać w VC-MP panują trochę inne idee na temat prowadzenia klanu. Dlatego mam pewien niedosyt, bo trening nie zawsze wystarczy. Dlatego zebrałem chłopaków z SA-MP'a i utworzyłem ten zespół taki "Night Riders" i mamy zamiar grywać takie sparingi czy też CW z zagranicznymi klanami, które jeszcze w taki sposób grają w klanie.

Offline Yaceq

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 : Sierpień 20, 2010, 02:19:38 »
Według mnie zarówno polskiej jak i światowej sceny VC-MP już nie ma. Starsi gracze odchodzą, a "nowych twarzy", które nie usuną VC-MP po pierwszym uruchomieniu jest bardzo mało. Ten multiplayer nie ma już przyszłości. 0.4, które miało być czymś nowym w rzeczywistości okazało się kolejnym 0.1 ze zmienionym numerkiem i nowymi, krytycznymi bugami. Już niestety nie ma i nie będzie tego klimatu, który był kiedyś (2005 i pewnie wcześniej).

Na LW nowych graczy cały czas przybywa, co raz to widzę nowych zawodników, którzy wracają do nas. Nie jest to duża ilość graczy, ale wystarczajca dla zachowania jakiejś ilości graczy cały czas aktywnych. Starsi również czasami się pojawiają. A MP przyszłość ma, po raz kolejny się powtórzę. Prace cały czas trwają. Wiem jak to brzmi i po raz który to mówię, ale tak jest. Ile będzie trzeba czekać - nie wiem, ale myślę, że warto. Klimat z 2005 roku (w tym wyszło VC-MP ;)) nie wróci, to pewne. Ale nie ma co nad tym płakać, teraz jest inaczej, ale niekoniecznie gorzej.

Co racja to racja. Sam pamiętam jak IA jeszcze istniało. Klanówek jak na lekarstwo, chyba ze 2 zagraliśmy przez cały okres istnienia. W VC-MP tak jest. Teraz też stosunkowo mało klanów jest, każdy każdego zna. Jeżeli chcielibyście wreszcie jakieś CW, albo chociaż coś pokroju CW to zapraszam do oglądania forum LW. W najbliższym czasie odbędzie się tam pewien event ;)

Offline Stoku

• [LCK]/eM
  • Global Moderator
  • Newbie
  • [LCK]/eM
    • Liberty City Killers
« Odpowiedź #10 : Sierpień 21, 2010, 06:37:22 »
Fak, miałem taką długą i ładną odpowiedź z cytatami, ale przez przypadek kliknąłem na link i się usunęła :/. Chcę już iść spać, więc w skrócie:
1. "YaceQ :o! Podałbyś swoje GG na PW?"
2. Zapewne coś tam robią z tym VC-MP, ale nie jestem przekonany, aby warto było czekać na owoc tych prac. Pewnie w tym czasie zostanie wydane LU/VU, więc wiele osób się przeniesie.
3. Dziękuję za propozycję, ale [LCK] praktycznie odeszło z VC-MP. Grają tam chyba tylko 2 osoby, a reszta oczekuje na LU i VU. Osobiście usunąłem VC-MP parę miesięcy temu i jakoś nie stęskniłem się jeszcze :).
4. To [LCK] miało więcej klanówek od IA :D. Niemalże pewne jest to, że nie będziemy grali w typowy TDM, lecz na bazy (ale nie takie jak w VC-MP, że widać przeciwników na radarze i trzeba mieć farta, żeby snajperka wypaliła) bez shotgunów. Trochę czasu temu doszedłem do wniosku, że taki TDM nie jest zbyt dobrym modem do walki klanów między sobą. Tam liczy się głównie skill, a grając na bazy ważna jest taktyka, zgranie, znajomość poszczególnych baz, a sam skill jest mniej ważny. Głównie chodzi mi o zgranie, bo czym byłby klan bez niego :)? Jeżeli inne klany nie będą chętne do TCW/CW na tym modzie, ja raczej odejdę ze "sceny" GTA3/VC na rzecz CSa i MTA:SA :). Pewnie nie będę tego żałował, tak samo jak w przypadku mojego odejścia z VC-MP :).

Napisane w cały świat, ale mam nadzieję, że zrozumiale. Dobranoc :).

Offline NC

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 : Sierpień 21, 2010, 13:40:20 »
Fak, miałem taką długą i ładną odpowiedź z cytatami, ale przez przypadek kliknąłem na link i się usunęła :/.

Boś bót!

A teraz do tematu. Jeżeli chodzi o te "klany" to kiepsko coś w VCMP. Jak chcesz klanówkę, to najpierw musi być narada klanowa (przynajmniej z miesiąc), potem zanim dopasują się godziny, powyzywają przy okazji, minie kolejny miesiąc. Jak już dojdzie do walki, to potem ty lagujesz, ty jesteś taki, a po walkach drużyna przegrana nie zostawia suchej nitki na wygranej :p. Dlatego lepsze są turnieje, gdzie jest ileś klanów, każdy gra ze sobą, ale coś robią. Jak podał Stoku, w MTA:SA gra się dla jaj, wchodzisz na irc i zaraz gramy, bez zastanowień. W końcu jaka jest idea założenia klanu? Myślę, że taka aby zgrać się i pokazać to zgranie w walkach przeciw innym.

Co do prac nad nową wersją, to ma Jacek całkowitą rację. Jeżeli się jest przeciętym graczem i wchodzi się na forum VCMP to się tak patrzy i właściwie nic ciekawego nie ma. Wchodzi się na kanał YT vcmp, to tez nic ciekawego tam nie znajdzie. Łatwo więc dojśc do wniosku, że deweloperzy... Przepraszam, deweloper jeden, nic nie robi. A tak nie jest, bo coś robi, tylko po prostu ludzie zzewnątrz się o tym nie dowiedzą. Całkiem inaczej wygląda to "po drugiej stronie" jak się jest np. w teamie bety VCMP :).

A i Stoku prosze cię przestań juz się chwalić tym, że LCK bedzie grało w LU i VU bo to juz jest nudne i powtarza się prawie tak samo jak "0.4" :p. Może LU i sprawiło wrażenie dopracowanego modu, jednak ja już zauważyłem podjejście VR do tego mp, nie wyda on stabilnej wersji póki będzie on bezbłędny, co praktycznie jest niemożliwe na wersję 0.1. Zresztą ile lat już pracuje nad LU (wliczając wszystkie przepisywanie kodu od nowa)?

Co do gry na bazy to jest ona dobra, ale jak jest tez dobra gra. Wątpię by zrobić grę na bazy w VC, gdzie nie można kampić z bronią, albo w III, gdzie zamiast kampienia mamy widok z lotu ptaka tzw. "top-down". Dodatkowo dochodzi np. słaba synchronizacja broni, strzelanie przez ściany czy inne przeszkody...

Chociaż w sumie grali już na bazy (zobacz forum VCMP -> filmiki -> A/D), ale osobiście mi się to nie podoba. Strzelają z m60 w jedne miejsce przez kilka minut, żeby przeciwnik nie przeszedł...

A i prawie bym zapomniał CS ssie! ;o

Jeżeli chodzi o moją aktywność w VCMP to w r2 nie gram, bo nie chce mi się już bawić z przenoszeniem pliku i zamianą R2 i 0.4 oraz odwrotnie. Czasami sobie zagram w VCMP, ale to na 127.0.0.1 lub jak jest test. Obecnie więcej siedzę w VC single bo próbuję kodzić misje i nie tylko w SCM. Chyba, ba... Na pewno są tam większe możliwości niż skrypcenie w VCMP czy VCO :p.

Offline Stoku

• [LCK]/eM
  • Global Moderator
  • Newbie
  • [LCK]/eM
    • Liberty City Killers
« Odpowiedź #12 : Sierpień 21, 2010, 14:56:45 »
A i Stoku prosze cię przestań juz się chwalić tym, że LCK bedzie grało w LU i VU bo to juz jest nudne i powtarza się prawie tak samo jak "0.4" :p. Może LU i sprawiło wrażenie dopracowanego modu, jednak ja już zauważyłem podjejście VR do tego mp, nie wyda on stabilnej wersji póki będzie on bezbłędny, co praktycznie jest niemożliwe na wersję 0.1. Zresztą ile lat już pracuje nad LU (wliczając wszystkie przepisywanie kodu od nowa)?

Nie chwalę się, napisałem tak tylko dlatego, żeby doinformować YacQa o odejściu [LCK] z VC-MP, ale żeby nie było też, że klan został zamknięty, czy coś ;). Nad LU pracuje już ok 3 lata, a powiedz, ile lat pracują  nad 0.4 :)?

nie wyda on stabilnej wersji póki będzie on bezbłędny

w00t? Masło maślane ;)?

Co do gry na bazy to jest ona dobra, ale jak jest tez dobra gra. Wątpię by zrobić grę na bazy w VC, gdzie nie można kampić z bronią, albo w III, gdzie zamiast kampienia mamy widok z lotu ptaka tzw. "top-down". Dodatkowo dochodzi np. słaba synchronizacja broni, strzelanie przez ściany czy inne przeszkody...

W MTA:SA jest jedna baza, gdzie da się strzelać przez dach, lecz na początku rundy ustala się, czy gra się z bugiem, czy bez. Nie pisałem chyba nic o robieniu tego do VC-MP, ale warto dodać, iż w MTA:VC klany grały często (jak nie tylko) na takim trybie! To zależy tylko od graczy, bo zwróć uwagę na to, że tam nie ma takich "rozbudowanych" skryptów, jak w VC-MP, a mimo wszystko ludzie tak grali.

Chociaż w sumie grali już na bazy (zobacz forum VCMP -> filmiki -> A/D), ale osobiście mi się to nie podoba. Strzelają z m60 w jedne miejsce przez kilka minut, żeby przeciwnik nie przeszedł...

Grałem tam parę razy i to jest tragedia. NC, zauważ, że VC-MP = 9999 w magazynku i dodatkowo tam widzisz przeciwników na radarze, a to psuje całą zabawę. Założę się, że z 200-250 nabojami w magazynku AK i niewidzialnością przeciwnika na radarze nie byłoby aż takich kamp.

A i prawie bym zapomniał CS ssie! ;o

Sam ssiesz :(.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2010, 14:58:52 wysłana przez Stoku »

Offline NC

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 : Sierpień 23, 2010, 14:16:08 »
Jeżeli chodzi o prace nad 0.4 to fakt, że już też trwają kilka lat, ale po cichu tak sobie gdybam, że to 0.4, które było na filmiku 2 lata nie jest tym samym 0.4 co teraz jest tworzone.

w00t? Masło maślane

Może placki i frytki? Napisałem to co zauważyłem, VR chce, by jego multi był od początku bezbłędny, gdyby skusił się go wydać np. teraz poprawiając jedynie tam takie te najbardziej wkurzające błędy, to woli zostawić to, popracować nad wszystkim + dodać nowe bajery, które znowu dodadzą nowe buki.

Grałem tam parę razy i to jest tragedia. NC, zauważ, że VC-MP = 9999 w magazynku i dodatkowo tam widzisz przeciwników na radarze, a to psuje całą zabawę. Założę się, że z 200-250 nabojami w magazynku AK i niewidzialnością przeciwnika na radarze nie byłoby aż takich kamp.

Dokładnie. W sumie ja nie wiem w ogóle jaki sens jest dać tyle naboi (można wręcz powiedzieć że to nieskończona ilość, bo nawet strzelając minigunem w jedno miejsce, mamy ostrzał na dobre kilka minut). Dlatego jak gdy projektowałem konfigi na serwer, starałem się zawsze dawać tak w miare tych naboi, nie za mało, ale tak, żeby gracz rozsądnie tym gospodarował (i szukał amunicji w postaci pikupa).

Offline Yaceq

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #14 : Sierpień 23, 2010, 18:19:34 »
Stoku, PW poszło ;)
Gra w VC-MP opiera się prawie całkowicie na shotgunach, inne bronie sa mniej popularne. No, może teraz gdy wprowadzono headshoty niektórzy używają M4/M60 bardziej. Niektórym wychodzi to całkiem dobrze. Co nie zmienia faktu, że w VC-MP od początku istnienia dominujacą bronią jest shotgun, obojętnie jaki. Tak się ludzie przyzwyczaili i tak grają. Wprowadzanie na siłe innych zasad nie ma sensu.
A klanówek w VC-MP od początku nie było. Probowałem coś z MTA wprowadzić, tak jak tam się na bazy grało, ale niestety nie wyszło. Ludzie nie byli chętni, bali się? Nie wiem.
Co do postaci na mapie. W normalnej grze jest to potrzebne. Nie wyobrażam sobie ganiania po mapie i sprawdzania gdzie akurat jest jakaś 'wojna'. W takim trybie jak mówisz, CW, co innego. Trzeba być cały czas uważnym, zgranym z zespołem. Tutaj brak postaci na mapie jest jak najbardziej na plus.
A odnośnie tego eventu, o których pisałem wyżej, nie będą to typowe CW. Mało klanów ogólnie jest, sporo osób gra bez, dlatego będzie to taki turniej drużynowy. Dzisiaj albo jutro wszystko będzie wiadome, zapraszam ;)